Bir kümes hayvanı çiftliğinde hastalığın
Önlenmesi ve Kontrolü
Hastalığı önlemenin en iyi yolu, iyi yönetim aşılamadır.
Sıhhi profilaksi: Enfekte kuş(lar)ı herhangi bir klinik semptom tespit ettikten hemen sonra izole edin.
Kanatlı hastalıklarının önlenmesi ve kontrolü, kanatlı hayvancılık işinin karlılığı için en önemli faktörlerden biridir. Hastalığın yayılmasını önlemek için kemirgenleri ve böcekleri kontrol edin, binaları temiz tutun ve ölü kuşları atın. Tesisleri aşağıdaki şekilde temizleyin ve dezenfekte edin: Tüm kuşları binadan çıkarın. Eski yemi temizleyin ve tüm hareketli ekipmanı kaldırın. Ticari kümes hayvanlarında hastalığın önlenmesi, üreticinin etkin/kapsamlı bir biyogüvenlik programını aktif olarak uygulamasını ve tavukta sağlam ve işlevsel bir bağışıklık sistemini sürdürmesini gerektirir.
#Kümes hayvanlarında hastalık nedenleri nelerdir?
Bulaşıcı hastalıklara virüsler, bakteriler ve mantarlar neden olur. Paraziter hastalıklara protozoa, solucanlar ve akarlar, kara söğüt ve bit gibi dış parazitler neden olur. Yaygın olarak "mikroplar" olarak adlandırılan bulaşıcı ajanlar, hayatta kalmak için duyarlı bir kuştan diğerine geçer.
#Kuş hastalığını nasıl kontrol edersiniz?
Aşağıdaki basit adımlar, kuşlarınızdaki hastalık salgınlarını durdurmanıza yardımcı olacaktır:
kuşhanenizi, kümes hayvanlarınızı ve tarım ekipmanlarınızı düzenli olarak temizleyin.
kuşlarınızın yabani kuşlarla karışmasına izin vermeyin.
kuşlarınızın yemlerinin ve sularının dışkı veya diğer hayvansal atıklarla kirlenmesine izin vermeyin.
#Hastalık Kontrolü/Önleme için Biyogüvenlik
Biyogüvenlik, basitçe "bilgilendirilmiş sağduyu" olarak tanımlanabilen, yaygın olarak kullanılan bir kümes hayvanı endüstrisi terimidir. Yani, kişi hastalık bulaştırma ilkelerine ilişkin temel bir anlayış geliştirir ve bu bilgiyi eski güzel "sağduyu" ile birleştirir.
#Hastalık Bulaşması
Kanatlı hastalıklarının yaklaşık yüzde 90'ı bir çiftlikten diğerine kontamine insanlar, kümes ekipmanı ve çiftlik araçları yoluyla yayılıyor.
#Hastalık Organizmalarının Ömrü
Tesislerde hiç tavuk bulunmadığında ardışık sürüler arasındaki süreyi içeren hizmet dışı kalma süresi, kümes hayvanı çiftliklerinde hastalıklı organizmaların seviyesini azaltmak için bir araç olarak kullanılmıştır.
#Özet ve Sonuç
Karlı bir ticari kümes hayvanı işletmesi için yeterli bir hastalık önleme programı şarttır. Kronik hastalıklar verimliliği azaltabilir ve maliyetleri artırabilir. Bir hastalık önleme programı, yatırımdan hemen geri dönüş sağlamasa da, uzun vadede karlı olacaktır.
Yetersiz sanitasyon da hastalık sorunlarına neden olabilir.
Mümkün olduğunda sürülerle "hepsi içeri, hepsi dışarı" alıştırması yapın. Sürüler arasında kapsamlı temizlik ve dezenfeksiyon salgınları azaltmaya yardımcı olacaktır. Sürü programınıza bir dinlenme süresi (minimum iki hafta) ekleyin.
Kuşları strese sokmayan uygun yönetim tekniklerini sürdürün. İyi havalandırma, kuru altlık ve uygun sıcaklıklar sağlığa elverişli koşullar sağlayacaktır."
Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz
varsa,resme tıklayın.
برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.
:: موضوعات مرتبط:
kuşlar پرندگانpoultry ,
,
:: بازدید از این مطلب : 462
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0